Prestació per paternitat el 2021

On Brok > Blog > Uncategorized > Prestació per paternitat el 2021

Prestació per paternitat el 2021

Posted by: administrador
Category: Uncategorized

El permís de paternitat és el període de descans laboral al qual tenen dret els pares treballadors després del naixement, adopció o acceptació del fill. T’expliquem totes les característiques i requisits per sol·licitar aquesta prestació, que s’ha anat equiparant a la de la mare.

Quina durada té el permís de paternitat?

Des de l’1 de gener de 2021, el conegut com a prestació per paternitat és igual al de maternitat, de12 a 16 setmanes.  Finalitza així el període progressiu establert en el Reial decret Llei 6/2019,que converteix Espanya enun dels països amb un període de descans més llarg per al pare.

Quantes setmanes són obligatòries les excedència per paternitat?

Les 6 primeres setmanes de permís patern són obligatòries (ininterrompudes i a temps complet) i s’han de realitzar immediatament després del naixement del fill. Les 10 setmanes restants,en canvi, es poden gaudir setmanalment, en qualsevol moment del primer any del nadó.  Es poden gaudir en règim a temps complet o a temps parcial prèvia acord amb l’empresa.

 • Quant de temps he de sol·licitar el subsidi per paternitat?

El permís s’ha de sol·licitar dins dels 15 dies següents al naixement del nadó. A més, el gaudi de cada període setmanal o l’acumulació d’aquests períodes es comunicarà a l’empresa amb 15 dies d’antelació. És un dret individual de la persona treballadora sense ser cedit a l’altre progenitor.

 • Requisits per sol·licitar la prestació

Per sol·licitar aquest permís cal estar afiliat i donat d’alta a la Seguretat Social i tenir cobert un període de cotització de 180 dies dins dels set anys anteriors a la data d’inici d’aquest permís o tenir  cotitzats 360 dies al llarg de la seva vida laboral abans d’aquesta data. El poden gaudir tots els treballadors, empleats, autònoms i funcionaris.

 • On i com se sol·licita el subsidi per paternitat?

El subsidi per paternitat es pot fer tant presencialment com per internet.

Sol·licitud presencial

 • Representació legal (si escau).
 • Llibre de família o certificació de matrícula del teu fill.
 • Certificat de l’empresa en què es reflecteix la data de suspensió de la paternitat (en el cas que l’empresa no l’hagi enviat directament a la Seguretat Social).

Sol·licitud en línia

Si ho prefereixes a distància, has d’entrar a la Seu Electrònica de la Seguretat Social,al’apartat Família, Maternitat i Paternitat.

 • Quant es cobra durant la caiguda?

El pagament del permís de paternitat es calcula en funció de la nòmina del treballador, que cobrarà el 100% de la base reguladora.

 • Qui paga el permís de paternitat?

És la Seguretat Social qui paga el sou al pare, no a l’empresa com et penses.

 • Quan es cobra el subsidi per paternitat?

Amb més freqüència, la Seguretat Social realitza el pagament del permís de paternitat l’últim dia hàbil del mes.  El naixement del fill suspendrà el contracte a l’altre progenitor diferent de la mare biològica per un període de 16 setmanes i es podrà gaudir en dues parts diferents:

 • Ampliació del període de paternitat

Hi ha diferents escenaris en què es pot ampliar el període de 16 setmanes:

 • Pròrroga en 1 setmana per cada progenitor, a partir del segon,en cas de part, adopció o acceptació múltiples.
 • Pròrroga d’1 setmana per a cada progenitor en cas d’invalidesa del fill.
 • Ampliació en cas de part prematur per falta de pes i hospitalització després del part per un període superior a 7 dies. El període de suspensió s’ampliarà en tants dies com el menor estigui hospitalitzat i fins a un màxim de 13 setmanes.

Aquesta pròrroga del permís de paternitat conclou un procés d’igualtat amb la mare, establint un període i unes condicions iguals per a tots dos progenitors.