El permís de paternitat és el període de descans laboral al qual tenen dret els pares treballadors després del naixement, adopció o acceptació del fill. T’expliquem totes les característiques i requisits per sol·licitar aquesta prestació, que s’ha anat equiparant a la de la mare.
Quina durada té el permís de paternitat?
Des de l’1 de gener de 2021, el conegut com a prestació per paternitat és igual al de maternitat, de12 a 16 setmanes. Finalitza així el període progressiu establert en el Reial decret Llei 6/2019,que converteix Espanya enun dels països amb un període de descans més llarg per al pare.
Quantes setmanes són obligatòries les excedència per paternitat?
Les 6 primeres setmanes de permís patern són obligatòries (ininterrompudes i a temps complet) i s’han de realitzar immediatament després del naixement del fill. Les 10 setmanes restants,en canvi, es poden gaudir setmanalment, en qualsevol moment del primer any del nadó. Es poden gaudir en règim a temps complet o a temps parcial prèvia acord amb l’empresa.
El permís s’ha de sol·licitar dins dels 15 dies següents al naixement del nadó. A més, el gaudi de cada període setmanal o l’acumulació d’aquests períodes es comunicarà a l’empresa amb 15 dies d’antelació. És un dret individual de la persona treballadora sense ser cedit a l’altre progenitor.
Per sol·licitar aquest permís cal estar afiliat i donat d’alta a la Seguretat Social i tenir cobert un període de cotització de 180 dies dins dels set anys anteriors a la data d’inici d’aquest permís o tenir cotitzats 360 dies al llarg de la seva vida laboral abans d’aquesta data. El poden gaudir tots els treballadors, empleats, autònoms i funcionaris.
El subsidi per paternitat es pot fer tant presencialment com per internet.
Sol·licitud presencial
Sol·licitud en línia
Si ho prefereixes a distància, has d’entrar a la Seu Electrònica de la Seguretat Social,al’apartat Família, Maternitat i Paternitat.
El pagament del permís de paternitat es calcula en funció de la nòmina del treballador, que cobrarà el 100% de la base reguladora.
És la Seguretat Social qui paga el sou al pare, no a l’empresa com et penses.
Amb més freqüència, la Seguretat Social realitza el pagament del permís de paternitat l’últim dia hàbil del mes. El naixement del fill suspendrà el contracte a l’altre progenitor diferent de la mare biològica per un període de 16 setmanes i es podrà gaudir en dues parts diferents:
Hi ha diferents escenaris en què es pot ampliar el període de 16 setmanes:
Aquesta pròrroga del permís de paternitat conclou un procés d’igualtat amb la mare, establint un període i unes condicions iguals per a tots dos progenitors.