Hi ha un límit per fer pagaments en efectiu?

Posted by: administrador
Category: Uncategorized

Sabies que hi ha un límit quan es tracta de pagar en efectiu? T’expliquem quines operacions i imports i sancions existeixen per no respectar la regla.

Límits de pagament en efectiu per a…

  • Emprenedors o professionals
    A Espanya i des de 2012 hi ha hagut una limitació sobre els pagaments en efectiu que se situa en 2.500 euros per transacció, sempre que un empresari o professional intervé.
  • Persones sense llar a Espanya
    Aquesta limitació s’estén a 15.000 euros en cas que una de les parts intervinents sigui una persona física que no actuï com a emprenedor o professional i que pugui justificar que el seu domicili no es troba a Espanya.

Quin és el propòsit d’aquesta limitació?
Aquest objectiu principal és evitar conductes fraudulentes: el tresor vol controlar qualsevol transacció que tingui una quantitat igual o superior a 2.500 euros que impliqui un empresari o professional, amb la finalitat d’evitar la no declaració d’aquesta operació i que no es renti cap diners per part de l’individu.

Vegem un exemple pràctic!
Imaginem que volem contractar un viatgeper valor de3.000 euros. L’agència de viatges ens va a dir que hem de fer una transferència bancària o pagar amb targeta de crèdit ,però mai podrem pagar en efectiu, ja que superen els 2.500 euros indicats per la normativa. Tampoc no serà possible pagar 2.499 euros en efectiu i la resta per targeta o transferència bancària ja que, com que és una única operació i supera el límit de 2.500 euros, s’ha d’abonar íntegrament a través d’un mètode diferent del efectiu.

Una altra situació que es podria donar és que aquest viatge de 3.000 euros s’abonaria en tres mesos, pagant 1.000 euros cada mes. Amb cap dels pagaments superiors als 2.500 euros, podríem pensar que podríem admetre el pagament en efectiu, però ja que es tracta d’una única prestació de serveis fraccionats en diversos terminis, no podrem pagar en efectiu tampoc.

Continuem amb el nostre viatge, aquesta vegada sol·licitem un pressupost i això és de 2.450 euros. Paguem en efectiu en el primer mes de la nostra fraccionament de 1.000 euros. Però, el mes següent, vam decidir afegir una sèrie d’excursions i després arribem a 3.000 euros. En aquest cas, el tresor considera que el primer pagament de 1.000 euros es podria fer en efectiu, però en el moment en què el pressupost superi els 2.500 euros la resta dels pagaments fraccionats s’han de fer per un mètode diferent del efectiu.

Què es considera eficaç i què no?
Contràriament al que podríem pensar, no només és diners com a tal que la legislació significa en efectiu, sinó que, a més de la moneda de paper i la moneda metàl·lica. Les comprovacions del portador del Banc i qualsevol altre mitjà de pagament al portadortant en suport físic com a electrònic també es consideren enefectiu.

Sancions per trencar la norma
En el cas que no complim i paguem en efectiu una transacció superior a 2.500 euros, el tresor pot imposar sancions al 25% sobre l’import abonat enmetàl·lic.

No obstant això, si el contribuent infractor accepta expressament la culpa i els manifesta en una carta, la penalització es reduirà en un 20%. A més, si la penalització es paga voluntàriament abans de finalitzar el procediment sancionador, es podrà reduir en un 20% addicional. Per tant, es pot obtenir una reducció del 40% de la següent penalització en un plom de nou.

I atenció amb aquesta última dada que comentarem: en cas que una de les parts intervinents denuncia a l’Agència Estatal de l’Administració Tributària el pagament en efectiu superior a 2.500 euros realitzat o acceptat per l’altra part en el termini de tres mesos des de la finalització de l’operació, quedarà exonerat de tota responsabilitat. És a dir, qui denuncia la irregularitat en primer lloc, no rebrà sanció.