La Comissió Europea va presentar el 17 de març la proposta de regulació d’un passaport de vacunació, el Certificat Digital Verd. Encara pendent d’aprovació per part dels Estats membres i del Parlament Europeu,s’estima que estarà llesta el proper mes de juny. A continuació, resolem tots els dubtes sobre l’anomenat Passaport COVID.
Quina és la finalitat del Passaport COVID?
La intenció de la creació d’aquest certificat és facilitar, davant la proximitat de l’estiu i la vigència de la pandèmia del coronavirus, els moviments dins de la UE.
Les autoritats sanitàries de cada país seran les encarregades d’emetre el certificat. A Espanya, a mesura que Sanitat sigui transferida a les comunitats autònomes,seran les encarregades de realitzar aquest procediment.
La data fixada per a l’activació del Passaport COVID està fixada per al proper mes de juny,ja que l’objectiu és garantir una campanya turística seguraper a l’estiu.
Segons ha indicat l’Executiu comunitari, el certificat no serà un requisit previ per viatjar,ja que els ciutadans de la UE gaudeixen del dret fonamental a la lliure circulació i s’aplica tant si estan vacunats com si no.
Cada país és lliure de permetre o no introduir les persones amb el certificat o determinar quins criteris utilitza, com ara eximir de fer una PCR o quarantena a la qual ha estat vacunat. En cap cas el certificat serà sinònim de vacunació o immunitat.
El Certificat Digital Verd serà:
El Passaport COVID contindrà informació sobre la vacunació (data, lloc i marca de la vacuna), però també detalls i resultats sobre les proves realitzades (PCR, antígens, data de la prova i resultats) i si la persona ha superat la COVID-19.
Pel que fa al tipus de vacuna, és important tenir en compte que la proposta del Reglament estableix que els drets de manera que cada vacuna no seràla mateixa. En el cas dels autoritzats per l’Agència Europea del Medicament(Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Janssen),tots els Estats que reconeguin la seva injecció com a porta d’entrada a la lliure circulació dels seus ciutadans concediran el mateix dret als ciutadans d’altres Estatsvacunats amb un dels quatre fàrmacs autoritzats per l’autoritat europea. Per contra,
en el cas de vacunes autoritzades a nivell nacional, però no per l’EMA,aquest reconeixement serà opcional de cada país membre.